onderdeel van geneaknowhow.net

VAN PAPIER NAAR DIGITAAL

Een initiatief van Hans den Braber en Herman de Wit
ter bevordering van het online brengen van genealogisch bronmateriaal.

   


 


 

 

Bekijk de uitgebreide handleiding: als word-document | als web-pagina

Beschikbare bronnen en voortgang in de verwerking van het materiaal: de statuspagina

Terug naar: de informatiepagina van Van Papier Naar Digitaal

 

FOTO'S MAKEN VAN OUDE DOCUMENTEN, IS DAT MOEILIJK?                          English version



Een oneerlijk antwoord: helemaal niet, iedereen kan het, het is een fluitje van een cent
Een eerlijk antwoord: het is niet moeilijk, maar je moet wel een aantal zaken in de gaten houden.

Voordat er ook maar één foto gemaakt kan worden, moet eerst worden vastgesteld of er geen bezwaar Tegen is. In de meeste archieven mogen wel digitale foto's worden gemaakt, maar vraag eerst om toestemming en begin niet zomaar in het wilde weg te fotograferen.

Wil je eer van je werk hebben, let dan op de volgende zaken:

Apparatuur: Je hoeft echt geen uiterst geavanceerde camera te hebben voor dit werk, een toestel met een beeldsensor van 3 megapixels (MP) is al voldoende. Met zo'n camera kun je goede foto's maken, zelfs als het licht niet optimaal is.

Flitser: Uitzetten dat ding, het is niet alleen hinderlijk voor de andere bezoekers, het licht is ook schadelijk voor originelen. Daarom hanteren de archieven een flitsverbod. Als je niet precies weet hoe de flitser uitgeschakeld moet worden, kijk dan in de handleiding en test het thuis een keer uit.

Statief: In de meeste archieven is het gebruik van een statief niet toegestaan. Doordat de camera's aan weinig licht genoeg hebben, hoeft ook geen lange sluitertijd te worden gebruikt, en dus is ook een statief overbodig.

Belichting: Ga wel op een zo licht mogelijke plek staan, bijvoorbeeld bij het raam of onder een TL-bak. De mooiste plek is eigenlijk tussen twee van die lampen in, dan krijg je licht van links en van rechts.

Houding: Leg de te fotograferen bron (bijvoorbeeld de ingebonden kopie van een doopboek) voor je op tafel, het liefst een kwartslag gedraaid. Hou de camera er boven en druk af. Adem rustig en neem na een foto of dertig even pauze, anders loop je de kans op onscherpe foto's, doordat je handen gaan trillen. Pas op dat een lichaamsdeel of een spiermassa (ook wel oneerbiedig bierbuik genoemd) niet prominent in beeld komt en een deel van de bron afdekt.

Positie camera: Het beste resultaat krijg je, als de achterwand van de camera evenwijdig ligt met het te fotograferen object. Zou je de camera schuin houden, dan wordt de opname vertekend. Dit kan met een geavanceerd tekenpakket wel worden gecorrigeerd, maar dat is een hoop extra werk.

Zoomlens: Heb je een camera met zoomlens, stel die dan één keer in en werk verder met dezelfde stand. Steeds wisselen van instelling zorgt ervoor dat de opnamen niet allemaal even groot zijn.

Hulp: Het fotograferen kan redelijk snel verlopen, binnen een kwartier heb je vaak al een hele serie pagina's opgenomen. Het kan trouwens nog sneller, als iemand bereid is om de bladzijden voor je om te slaan en ze ook open te houden.

Hulpmiddelen: Met kopieën werken is relatief simpel, het wordt iets moeilijker wanneer je een origineel gaat verfilmen. Wees dan zo voorzichtig mogelijk en leg het boek op een leessteun, of op een kussen. Dit is een beetje afhankelijk van de materialen die het archief kan aanbieden. Vraagt het hoofd studiezaal om handschoenen te gebruiken voor het hanteren van het origineel, doe dat dan ook. Het is geen goed idee om een origineel boek een kwartslag te draaien, draai in plaats daarvan de camera.

Techniek: O ja, vergeet niet de camera op auto-focus te zetten, dan stelt-ie zelf scherp en hoef je er alleen maar op te letten of de pagina's beeldvullend worden gefotografeerd. Het kan ook nodig zijn om de camera in de macro-stand te zetten, om dichtbij scherp te stellen. (Voor de niet-techneuten: kies het bloemetjes-symbool).

[tekst en illustraties: Richard Keijzer]

 

Terug naar: de informatiepagina van VanPapier Naar Digitaal

Beschikbare bronnen en voortgang in de verwerking van het materiaal: de statuspagina

Bekijk de uitgebreide handleiding:  als word-document | als web-pagina