Fotograferen voor Van Papier Naar Digitaal ?!

De website Van Papier Naar Digitaal is in korte tijd uitgegroeid van proefproject tot volwaardige site onder de paraplu van Geneaknowhow.net. Was er in het begin nog sprake van scepsis bij verschillende archiefdiensten als mensen foto's kwamen nemen van archiefstukken, inmiddels is dit sterk veranderd. In verschillende archieven wordt actief meegewerkt aan het zo goed mogelijk kunnen maken van foto's, soms wordt zelfs origineel materiaal ter beschikking gesteld.

Steeds meer studiezaalbezoekers zijn in het bezit van kwaliteitscamera's, een digitale pocket- of spiegelreflexcamera. De ervaren fotograaf weet hoe zorgvuldig om te gaan met het kostbare materiaal en is in staat om goed bruikbare opnames te maken. Op Van Papier Naar Digitaal worden afbeeldingen van genealogisch archiefmateriaal geplaatst, simpel gezegd: bronnen waarin de nodige persoonsnamen voorkomen. Het gaat om zeer divers materiaal, van kerkboek tot belastingregister, maar ook om minder voorkomende bronnen zoals een dagboek met allerlei wetenswaardigheden uit een stad of dorp. We publiceren geen losse pagina's uit een archiefstuk, maar alleen aaneengesloten pagina's, liefst van het gehele archiefstuk. Het gaat om afbeeldingen van het archiefmateriaal zelf (evt. van goede fotokopieŽn hiervan) en niet om opnames van in boekvorm uitgebrachte hedendaagse bewerkingen.

Bent u in staat om op een verantwoorde manier goede opnames te maken in een archief en wilt u meehelpen aan het verder uitbreiden van het materiaal op onze inmiddels populaire site? Lees dan de informatiepagina waar o.a. de handleiding is te vinden evenals enkele tips voor het maken van foto's. Op de statuspagina's is te zien welke archiefstukken al zijn gefotografeerd en welke nog zullen gaan verschijnen; als u wilt gaan fotograferen geef dat dan s.v.p. door, dan noteren we uw naam bij deze archiefstukken, waarmee dubbel werk wordt voorkomen.
N.B.: voor geÔnteresseerden is het ook mogelijk om bewerkingen te maken van het beeldmateriaal op de website.